Methoden Uk&Puk en Kiki - Gastouderopvang De Kikkertjes

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Methoden Uk&Puk en Kiki

Werkwijze

Dit zijn 'Uk & Pu'k en 'Kiki'
Spelen is ontdekken! En spelen is groeien. Daarom staat spelen centraal in Uk & Puk en Kiki. Alle activiteiten zijn geschikt voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Natuurlijk  draait het bij deze methoden niet om lesjes geven en lesjes leren. Ze leren babytjes, dreumesen en peuters nieuwe vaardigheden. Door actief bezig te zijn en lekker te spelen!
 
Waarom VVE Uk & Puk en Kiki
Ik heb om verschillende redenenen gekozen voor de methoden UK & Puk en Kiki.
- Uk & Puk is speciaal gemaakt voor kinderopvang (leeftijd 0 t/m 4 jaar)
- Kiki is speciaal gemaakt voor gastouderopvang (leeftijd 0 t/m 4 jaar)
- Ze zijn een totaalpakket en stimuleren de brede ontwikkeling
- Ze sluiten aan bij "De Kikkertjes", doordat het thematisch werkt
- Uk & Puk is een verlengde van Schatkist, waar op veel basisscholen in de omgeving mee gewerkt wordt.
- Ik heb op de basisschool bij de kleuters 6 jaar lang met Schatkist gewerkt en vind dit een fijne methode. 
En vindt dit met Uk & Puk en Kiki ook.


Brede ontwikkeling: Spraak en taal, Rekenprikkels, Sociaal emotioneel, Motorische en Zintuigelijke
 

Puk en Kiki tijdens de activiteiten
Puk en Kiki zijn de knuffelvriendjes die centraal staat tijdens de activiteiten waarbij de kinderen nieuwe vaardigheden op kunnen doen. Bij elk thema bied ik verschillende soorten activiteiten: spel, een themahoek, ontdekken, knutselen, voorlezen, eten en drinken, kring, expressie en bewegen.  
Bijvoorbeeld bij het thema "Hatsjoe" uit Uk & Puk is Puk een beetje stil en voelt zich niet lekker. Hij niest en hoest. Puk wordt ziek en de kinderen worden uitgedaagd om Puk te verzorgen. "Wat doe je als iemand ziek is?" (temperatuur opmeten, naar bed, naar de dokter, bloemetje of kaartje geven, fruit eten e.d.) Tijdens het binnen spelen verzorgen we zieke Puk en eventueel Kiki en andere poppen. Maar ook de kinderen spelen dat ze ziek zijn of we gaan voor dokter spelen. Zo leren de kinderen spelenderwijs allerlei nieuwe woorden. Baby's onderzoeken een dokterskoffer. Ik benoem de spullen die ze uit de koffer pakken en er weer instoppen.  Bij het knutselen worden werkjes over het thema gemaakt, bijv. pleisters plakken op Pompom, die gevallen is. Een kleurplaat van een ambulance verven. Liedjes over ziek zijn worden gezongen. Er kan een uistapje gemaakt worden naar de apotheek of ziekenhuis e.d. De poppendokter komt op bezoek. Er worden boekjes over ziek zijn gelezen en herhaald voorgelezen. Kortom vanalles!!!

 
Voorbeelden Thema's Uk & Puk: Welkom Puk! - Knuffels - Hatsjoe! - Hoera, een baby! - Wat heb jij aan vandaag? - Regen - Dit ben ik! - Eet smakelijk! - Reuzen en kabouters - Oef, wat warm!
 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu